contact faliakou

ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

επικουρικές θεραπείες

Στις θεραπευτικές μεθόδους αντιμετώπισης του καρκίνου του μαστού συμπεριλαμβάνονται η χειρουργική αντιμετώπιση, η χημειοθεραπεία, η ακτινοθεραπεία ο ορμονικός αποκλεισμός, οι στοχευμένες θεραπείες και η ανοσοθεραπεία (βιολογική θεραπεία). Ο σχεδιασμός της θεραπείας προτείνεται από την διεπιστημονική ομάδα των γιατρών που συνεκτιμούν τον τύπο του καρκίνου του μαστού, το στάδιο, τη γενικότερη κατάσταση της υγείας του ασθενή, τις πιθανές παρενέργειες. Στη σύγχρονη ιατρική πρακτική για τη φροντίδα των ασθενών με καρκίνο, ιδιαίτερη αξία έχει η συνεργασία γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων που συνεργάζονται με σκοπό την καλύτερη δυνατή ογκολογική φροντίδα του ασθενή. Οι γυναίκες που αντιμετωπίζονται θεραπευτικά από ομάδα επιστημόνων σε εξειδικευμένα Κέντρα Μαστού έχουν καλύτερα ποσοστά επιβίωσης.

Χημειοθεραπεία

Πρόκειται για τη θεραπεία που αφορά σε φαρμακευτική αγωγή ενάντια στον καρκίνο, που δίνεται είτε ενδοφλέβια είτε από το στόμα. Τα χημειοθεραπευτικά φάρμακα μεταφέρονται μέσω του κυκλοφορικού συστήματος στο σώμα και στοχεύουν στην καταστροφή των καρκινικών κυττάρων φθάνοντας μ’ επιτυχία τα περισσότερα σημεία του σώματος. Η χημειοθεραπεία δίνεται σε κύκλους, με κάθε περίοδο θεραπείας να ακολουθείται από μία περίοδο ανάρρωσης.

Η χημειοθεραπεία διαχωρίζεται ανάλογα με το αν προηγείται ή ακολουθεί τη χειρουργική αντιμετώπιση σε:

Επικουρική Χημειοθεραπεία: χορηγείται σε ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε ογκεκτομή ή μαστεκτομή και επιλέγεται για να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα που πιθανόν να έχουν παραμείνει στο σώμα ή έχουν εξαπλωθεί σε άλλα σημεία και να μην έχει γίνει ορατό, ούτε στους απεικονιστικούς ελέγχους. Εάν τα κύτταρα αυτά πολλαπλασιαστούν, τότε μπορεί να σχηματίσουν νέους όγκους σε άλλα μέρη του σώματος. Η επικουρική θεραπεία μετά την ογκεκτομή ή μαστεκτομή μειώνει τον κίνδυνο υποτροπής του καρκίνου.

Εισαγωγική Χημειοθεραπεία (ή προεγχειρητική συστηματική θεραπεία): πρόκειται για την ίδια θεραπεία με την επικουρική, με τη διαφορά ότι ξεκινά πριν την επέμβαση και όχι μετά. Η προεγχειρητική θεραπεία δε διαφοροποιεί το προσδόκιμο επιβίωσης ή την υποτροπή της νόσου, ωστόσο παρουσιάζει δύο σημαντικά οφέλη. Το πρώτο είναι η επίτευξη της μείωσης του όγκου ώστε να μπορεί να απομακρυνθεί πιο εύκολα με τη χειρουργική επέμβαση, στην περίπτωση όπου ο όγκος είναι αρκετά μεγάλος για την ομαλή του απομάκρυνση εγχειρητικά. Δεύτερον, η χημειοθεραπεία πριν την απομάκρυνση του όγκου, μπορεί να εξακριβώσει τον τρόπο με τον οποίο αντιδρά ο καρκίνος την ανταπόκρισή του . Εάν για παράδειγμα, η πρώτη δόση φαρμάκων δεν επιτυγχάνει μείωση του όγκου, τότε ο γιατρός θα γνωρίζει ότι χρειάζεται διαφορετική φαρμακευτική προσέγγιση.

Για προχωρημένο καρκίνο μαστού: η χημειοθεραπεία μπορεί επίσης να επιλεγεί σε γυναίκες με καρκίνο στο μαστό που έχει εξαπλωθεί πέρα από το μαστό και τη μασχαλιαία περιοχή.

Ακτινοθεραπεία

Πρόκειται για μία θεραπεία που χρησιμοποιεί ακτίνες υψηλής ενέργειας ή σωματίδια που καταστρέφουν καρκινικά κύτταρα. Η ακτινοθεραπεία στο μαστό συνήθως προτείνεται έπειτα από την ογκεκτομή για να βοηθήσει στη μείωση των πιθανοτήτων της υποτροπής ή επανεμφάνισης του καρκίνου στο μαστό ή στους λεμφαδένες. Η ακτινοθεραπεία μπορεί επίσης να ακολουθήσει και τη μαστεκτομή σε ασθενείς που είχαν είτε όγκο μεγαλύτερο από τα 5 εκατοστά είτε διήθηση των μασχαλιαίων λεμφαδένων. Επίσης, η ακτινοθεραπεία χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του καρκίνου που έχει εξαπλωθεί και σε άλλες περιοχές του σώματος, όπως στα οστά ή στον εγκέφαλο. Η ακτινοθεραπεία διαχωρίζεται σε δύο τύπους, ανάλογα με τον τρόπο που παρέχεται. Η Θεραπεία Εξωτερικής Δέσμης (εξωτερική) και η Βραχυθεραπεία που δίδεται εσωτερικά.

Ορμονικός αποκλεισμός

Ο Ορμονικός αποκλεισμός αποτελεί έναν άλλο τύπο συστηματικής θεραπείας και συνήθως χρησιμοποιείται ως επικουρική- συμπληρωματική θεραπεία για τη μείωση των πιθανοτήτων υποτροπής του καρκίνου μετά το χειρουργείο, ωστόσο μπορεί εξίσου να επιλεγεί ως προ-εγχειρητική θεραπεία αλλά και ως θεραπεία αντιμετώπισης του καρκίνου που έχει υποτροπιάσει μετά τη θεραπεία ή έχει κάνει μετάσταση. Οι ωοθήκες της γυναίκας αποτελούν την κύρια πηγή των οιστρογόνων έως την εμμηνόπαυση. Μετά την εμμηνόπαυση, μικρότερα ποσοστά οιστρογόνων συνεχίζουν ακόμη να παράγονται από το λιπώδη ιστό του σώματος, όταν μια ορμόνη που παράγεται από τα επινεφρίδια μετατρέπεται σε οιστρογόνα.

Τα οιστρογόνα βοηθούν στην ανάπτυξη και εξάπλωση κάποιων τύπων καρκίνου, όπως και του μαστού. Οι περισσότεροι τύποι ορμονοθεραπείας για τον καρκίνο μαστού μειώνουν τα επίπεδα των οιστρογόνων ή σταματούν τον τρόπο με τον οποίο τα οιστρογόνα επιδρούν πάνω στα καρκινικά κύτταρα. Αυτός ο τρόπος ορμονικού αποκλεισμού είναι ιδιαίτερα χρήσιμος για την αντιμετώπιση καρκίνων μαστού, θετικών σε οιστρογονικούς και προγεστερονικούς υποδοχείς, αλλά φαίνεται να μη βοηθά τους ασθενείς με όγκους αρνητικούς σε οιστρογονικούς υποδοχείς.

Στοχευμένες θεραπείες

Οι έρευνες που διεξάγονται για δεκαετίες σχετικά με τις αλλαγές (μεταλλάξεις) των γονιδίων που προκαλούν καρκίνο, έχουν βοηθήσει στη δημιουργία νέων φαρμάκων που στοχεύουν με ακρίβεια σε αυτές τις αλλαγές. Πολύ συχνά μάλιστα, οι θεραπείες αυτές εμφανίζουν διαφορετικές (συνήθως ηπιότερες) παρενέργειες.

Ανοσοθεραπεία (Βιολογική θεραπεία)

Η ανοσοθεραπεία είναι κυριολεκτικά αυτό που σημαίνει η λέξη, η ενδυνάμωση του οργανισμού, του ανοσοποιητικού συστήματος, ώστε να μπορεί ο ίδιος να σταματά ή να επιβραδύνει την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων, ενώ ταυτόχρονα ενεργοποιεί έτσι το ανοσολογικό σύστημα ώστε να μπορεί να ανιχνεύει και να καταστέλλει τα εχθρικά προς αυτόν κύτταρα. Η ανοσοθεραπεία ή βιολογική θεραπεία, παρουσιάζει αρκετά δυσάρεστες παρενέργειες ή και επιβλαβείς για άλλα μέρη του σώματος.

Ιδιωτικό Ιατρείο
Athens Breast Clinic

Πύργος Αθηνών
Κτίριο Α, γραφείο ΙΙ Α1α,
Μεσογείων 2-4,
115 27 Αθήνα 
Τηλ.: 210 7254272-3
Κιν. : 69444469501
faliakou@faliakou.gr
Για να κλείσετε ραντεβού:
rv@athensbreastclinic.com

Νοσοκομείο Μητέρα
Β΄Κλινική Μαστού
Ερυθρού Σταυρού 6,
151 23 Μαρούσι
Τηλ.: 210 6869670
Τηλ.: 210 6869684
efaliakou@mitera.gr