contact faliakou

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Πόσο συχνός είναι ο καρκίνος του μαστού;

Ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου μαστού είναι πολύ μικρός για γυναίκες κάτω των 30 ετών και αυξάνεται με την ηλικία. Μεγαλύτερος κίνδυνος παρατηρείται στις ηλικίες μεταξύ 40 και 55 ετών, στην ηλικία δηλαδή την πλησιέστερη στην εμμηνόπαυση, ύστερα από την οποία εξακολουθεί η αυξητική τάση, αλλά με βραδύτερους ρυθμούς. Μία στις 12 γυναίκες στην Ευρώπη και 1 στις 8 γυναίκες στις Η.Π.Α. θα αναπτύξουν καρκίνο του μαστού στη διάρκεια της ζωής τους. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο περίπου 4.500 γυναίκες διαγιγνώσκονται με καρκίνο μαστού, ενώ περίπου 1.500 Ελληνίδες πεθαίνουν ετησίως από τη νόσο.


Τι προκαλεί καρκίνο μαστού; Πως μπορούμε να προστατευθούμε για να μη νοσήσουμε;

Δυστυχώς δεν γνωρίζουμε ακριβώς τι προκαλεί καρκίνο στο μαστό. Ωστόσο, μέτρα που μπορούμε να λάβουμε για να μειώσουμε τις πιθανότητες να αναπτύξουμε καρκίνο μαστού είναι:

 • Να μην πίνουμε πάνω από ένα αλκοολούχο ποτό την ημέρα, αν όχι καθόλου
 • Να μην είμαστε υπέρβαρες ή παχύσαρκες μετά την εμμηνόπαυση. Να διατηρούμε ένα φυσιολογικό βάρος
 • Να τρώμε φρούτα και λαχανικά και να αποφεύγουμε το κόκκινο κρέας και τις επεξεργασμένες τροφές
 • Να ασκούμαστε καθημερινά, τουλάχιστον για μισή ώρα
 • Να αποφεύγουμε τη λήψη αντισυλληπτικών για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των πέντε χρόνων
 • Να αποφεύγουμε την ορμονοθεραπεία για διάστημα μεγαλύτερο των πέντε ετών μετά τα πενήντα. Περισσότερα (link με το ΚΑΚΟΗΘΕΙΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ: Πρόληψη)

Ποιες αλλαγές στο μαστό είναι ύποπτες για κακοήθεια και καρκίνο του μαστού;

Οι μαστοί μεταβάλλονται από την εφηβεία μέχρι την εμμηνόπαυση. Όλες οι γυναίκες βιώνουν τις μεταβολές αυτές στους μαστούς τους σε διάφορες περιόδους της ζωής τους. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι μεταβολές αυτές είναι φυσιολογικές και δεν υποκρύπτουν κακοήθεια. Περίπου μία στις πέντε γυναίκες θα αναπτύξει καλοήθεις μεταβολές στη διάρκεια της ζωής της, που είναι δύο φορές πιο συχνές από την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου μαστού. Στις καλοήθεις αυτές μεταβολές συμπεριλαμβάνεται η μαστοδυνία, το έκκριμα από τη θηλή ή περιοχές οζώδεις σε πυκνούς μαστούς. Ένα ογκίδιο στο μαστό ή μια πυκνή περιοχή δεν είναι πάντα καρκίνος, το αντίθετο μάλιστα, είναι περισσότερο πιθανό να πρόκειται για καλοήθες ογκίδιο, όπως είναι το ινοαδένωμα, ινολίπωμα, λίπωμα, κύστη, κ.ά.. Στη δεκαετία των 20 και 30 χρόνων της γυναίκας είναι πιο πιθανό ένα νέο ογκίδιο να είναι ινοαδένωμα, τις δεκαετίες των 30 με 50 ετών, να πρόκειται για κύστη και σε γυναίκες άνω των 50 ετών να είναι στατιστικά πιθανότερο, καρκίνος. Εάν όμως μια γυναίκα εντοπίσει κάποια μεταβολή στο μαστό της για να είναι ασφαλής, θα πρέπει να επικοινωνήσει άμεσα με το γιατρό της και να υποβληθεί σε απαραίτητες εξετάσεις σύμφωνα με τις οδηγίες του.


Πώς μπορούμε να προλάβουμε σε πρώιμο στάδιο τη διάγνωση ενός προβλήματος στο μαστό;

 • Από την ηλικία των 20 ετών, θα πρέπει να κάνουμε αυτοεξέταση κάθε μήνα, την 7η με 10η ημέρα του κύκλου, για όσο διάστημα υπάρχει έμμηνος ρύση. Μετά την εμμηνόπαυση, η γυναίκα θα πρέπει να επιλέξει μία σταθερή ημέρα και να εξετάζει το μαστό της.
 • Από την ηλικία των 20 ετών, θα πρέπει κάθε τρία χρόνια να υποβάλλεται σε ψηλάφηση μαστών από εξειδικευμένο γιατρό και υπερηχογράφημα μαστών, μέχρι την ηλικία των 40 ετών. Από την ηλικία των 40, θα πρέπει να ξεκινήσει έλεγχο με μαστογραφία και υπερηχογράφημα, όπου κρίνεται αναγκαίο.
 • Να επισκέπτεστε αμέσως γιατρό εάν διαπιστώσετε:
  • Ψηλαφητό Ογκίδιο
  • Αλλαγή στο σχήμα του μαστού
  • Αλλαγή στη υφή του μαστού
  • Αλλαγή στο δέρμα του μαστού
  • Αλλαγή στη θηλή
  • Έκκριση από τη θηλή

Είναι η μαστογραφία επαρκής ως εξέταση ή χρειάζομαι και άλλες διαγνωστικές εξετάσεις;

Η μαστογραφία αποτελεί την κύρια εξέταση του προληπτικού ελέγχου. Η ποιότητά της έχει εξαιρετική σημασία για τη σωστή διάγνωση ενός προβλήματος στο μαστό.  Πρέπει να γίνεται τεχνικά σωστά και να ερμηνεύεται από ειδικό ακτινολόγο μαστού με εμπειρία. Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζουμε ότι ένα ποσοστό 8% - 12% περίπου των καρκίνων του μαστού, παρά τις άριστες συνθήκες της τεχνικής και του μηχανήματος, δεν απεικονίζονται στη μαστογραφία.

Η κλινική εξέταση από εξειδικευμένο γιατρό σε συνδυασμό με την μαστογραφία και το υπερηχογράφημα μαστών, ιδιαίτερα σε νεώτερες γυναίκες με πυκνούς μαστούς, ανεβάζουν την ικανότητα έγκυρης διάγνωσης στο 98-99%.  Σε ορισμένες περιπτώσεις, και κυρίως σε γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου μαστού, πολύτιμη θεωρείται επικουρικά και η Μαγνητική Τομογραφία.


Ποια είναι η σωστή προετοιμασία για τη μαστογραφία;

 • Όσο η γυναίκα έχει έμμηνο ρύση, η μαστογραφία θα πρέπει να γίνεται την 5η με 15η μέρα του κύκλου (υπολογίζοντας από την πρώτη ημέρα της περιόδου). Η μαστογραφία θα είναι λιγότερο επώδυνη και η εικόνα ακόμη καλύτερη.
 • Αν έχετε ενθέματα σιλικόνης στο στήθος, φροντίστε να ενημερώσετε σχετικά τη βοηθό ακτινολόγου πριν κάνετε τη  μαστογραφία σας και όταν κλείσετε το ραντεβού σας.
 • Μην χρησιμοποιήσετε αποσμητικά, αρώματα, λοσιόν, ή σκόνη στις μασχάλες σας ή στο στήθος σας την ημέρα του ραντεβού της μαστογραφία σας. Αυτά  μπορούν να κάνουν σκιές που εμφανίζονται στον απεικονιστικό έλεγχο.
 • Εάν έχετε προηγούμενες μαστογραφίες συστήνεται να τις έχετε μαζί σας, έτσι ώστε να μπορούν να συγκριθούν με τις νέες.
 • Θα πρέπει πάντα να ενημερώνετε στην περίπτωση που υπάρχει κάποια υποψία εγκυμοσύνης.

Κινδυνεύω από την ακτινοβολία της μαστογραφίας;

Η ακτινοβολία από την ψηφιακή μαστογραφία είναι πολύ χαμηλή, ενώ το όφελος που έχει μια γυναίκα από την πρώιμη διάγνωση ενός καρκίνου στο μαστό είναι ανυπολόγιστο.

Η ψηφιακή μαστογραφία σήμερα έχει 50% - 70% λιγότερη ακτινοβολία από τη συμβατική μαστογραφία. Η κοσμική ακτινοβολία στην οποία εκτίθεται μία γυναίκα που κάνει ένα υπερατλαντικό ταξίδι είναι πολλαπλάσια αυτής που παίρνει από μια μαστογραφία.  Εάν 2 εκατομμύρια γυναίκες άνω των 50 ετών υποβάλλονται σε μαστογραφία κάθε χρόνο για 10 χρόνια, θα προκύψει ένας ακόμα καρκίνος μαστού ανά χρόνο, μετά τα 10 χρόνια.


Ποιά είναι τα πλέον χαρακτηριστικά λάθη που κάνουν οι γυναίκες;

Το πιο συχνό λάθος που κάνουν οι γυναίκες είναι να αποφεύγουν να κάνουν μαστογραφία και να μην αντιμετωπίζουν μία αλλαγή στο μαστό τους που εντόπισαν, από φόβο μήπως ανακαλύψουν καρκίνο μαστού. 

Παρότι είναι ανθρώπινο και κατανοητό, ωστόσο παραμένει ένα μεγάλο λάθος γιατί σήμερα η πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του μαστού που επιτυγχάνεται με την προληπτικό έλεγχο, έχει συντελέσει στη σημαντική μείωση της θνητότητας των γυναικών με καρκίνο του μαστού. Πλέον μια τέτοια διάγνωση έχει πάψει να αποτελεί καταδικαστική ποινή για μια γυναίκα, η οποία μετά από αποτελεσματική θεραπεία επιστρέφει πάλι ενεργά στους ρόλους της μέσα στην κοινωνία.


Πότε θα πρέπει μια γυναίκα να υποβληθεί σε γενετικό έλεγχο για BRCA1 και BRCA2 μεταλλάξεις;

Ο Γενετικός έλεγχος δίνει στους ανθρώπους την ευκαιρία να μάθουν αν ο καρκίνος του μαστού ή το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού οφείλεται σε μια κληρονομούμενη μετάλλαξη.

Ο καρκίνος του μαστού είναι συχνός, ενώ οι μεταλλάξεις στα BRCA1 και BRCA2 καθώς και σε άλλα γονίδια είναι σπάνιες. Έχοντας μόνο ένα στενό συγγενή με καρκίνο του μαστού, δε σημαίνει ότι μια μετάλλαξη είναι παρούσα στην οικογένεια.

Ιδιωτικό Ιατρείο
Athens Breast Clinic

Πύργος Αθηνών
Κτίριο Α, γραφείο ΙΙ Α1α,
Μεσογείων 2-4,
115 27 Αθήνα 
Τηλ.: 210 7254272-3
Κιν. : 69444469501
faliakou@faliakou.gr
Για να κλείσετε ραντεβού:
rv@athensbreastclinic.com

Νοσοκομείο Μητέρα
Β΄Κλινική Μαστού
Ερυθρού Σταυρού 6,
151 23 Μαρούσι
Τηλ.: 210 6869670
Τηλ.: 210 6869684
efaliakou@mitera.gr